Plaatselijk afvallen: kan het echt?

Blog van een ervaringsdeskundige

Door alle, soms tegenstrijdige, verhalen in de media, op de sportschool en bij de specialist weet je soms niet meer wat je moet geloven. De een zegt dat plaatselijk afvallen onmogelijk is, de ander zegt dat het wel kan, mits je maar niet te dik bent, genoeg sport en geen suikers en vetten eet. Maar wat kun je doen als je al meer dan tien jaar niet blij bent met de vorm en omvang van je heupen en dijen? Op een druilerige vrijdag loop ik door het centrum van Zevenaar. Op de hoek bij Skin Studio staat er een groot bord voor de deur: Gratis proefbehandeling, verlies 1 tot 4 cm. Ik aarzel geen moment; ik ga het gewoon doen. Wat kan me gebeuren?

Wat er aan vooraf ging

Het willen veranderen van je lichaam door sporten, diëten en behandelingen bij de specialist is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat iets in over afvallen, sporten of – chirurgische- ingrepen. Ik ga er door nadenken over mijn eigen figuur. Zouden mijn bovenbenen ook aangepakt kunnen worden zodat ze wat makkelijker in een strakke broek passen? De voor en na foto’s in de glossy’s laten zien dat half Hollywood ‘wat heeft laten doen’. Zou het ook wat voor mij zijn? Die zin spookt al sinds een aantal jaar door mijn hoofd. Ook al lijkt het me geweldig om eindelijk van die schurende bovenbenen in de zomer af te zijn; ik ben doodsbang voor een operatie. En ik vind het ook nogal wat, zo’n chirurgische ingreep.

Ben ik de enige Nederlandse vrouw die gezegend is met een gezond lichaam, vrouwelijke rondingen en de meest voorkomend maat in Nederland, maat 42? Nee, zeker niet. Wij Nederlandse vrouwen staan bekend om onze slanke taille en brede heupen. In mijn geval in combinatie met de door mij oneerbiedig genoemde ‘beenhammen’. Die zo onbarmhartig aftekenen als je een strakke broek draagt of tegen elkaar aan schuren als je een rokje draagt. Wordt het minder als ik tien kilo afval? Ja. Blijft het altijd een plek die me, ook toen ik maat 38 had, stoort? Ja. Ik ben 1.75 meter en ook toen ik 63 kilo woog, waren het mijn bovenbenen waardoor mijn broeken altijd een maat groter moesten waarbij de taille ingenomen moest worden.
Afvallen, crèmes smeren, sporten tot je een ons weegt. Ik heb er geen zin meer in. Ik heb een gezond gewicht, tennis drie keer per week en houd van normaal, gezond en lekker eten met nu en dan een patatje speciaal of een halve zak paprika chips. Dames van Skin Studio. Ik leg mijn bovenbenen in jullie handen. Verras me, maak me blij. Ik ben niet ongelukkig of geobsedeerd door mijn benen maar wat zou ik stomweg vrolijk worden van een paar gestroomlijnde benen. En dan die vrolijk gekleurde katoenen broek passen, er mee gaan zitten zonder die ‘hammen’  en in de zomer dat mooie jurkje aan. Skin Studio, kom maar op!